Laatst bezocht ik de overzichtstentoonstelling over de Belgische architect Léon Stynen in deSingel, georganiseerd door het Vlaams Architectuur Instituut.
De tentoonstelling ‘Léon Stynen, architect’ toont een overzicht van de talrijke ontwerpen van Stynen, samen met Paul De Meyer, gestaafd met fantastische schetsen, plannen en foto’s uit het rijke archief van Stynen. Zijn iconische ontwerpen, zoals de BP-building, de Singel, de Zonnewijzer en de Sint-Ritakerk worden vanaf de eerste schets tot de voltooiing uitgebreid gedocumenteerd. Het historische materiaal wordt verder aangevuld met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega’s, medewerkers en opdrachtgevers, waardoor de archiefstukken echt tot leven worden gewekt en je even de illusie krijgt om midden in de bloeiende architectuurpraktijk van Léon Stynen te staan.

De tentoonstelling is een aanrader voor de fans van modernisme in België en voor wie geïnteresseerd in de ontwikkeling van de architectuurpraktijk in de 20ste eeuw in België. Deze boeiende expo is niet alleen de verdienste van het curatorenteam Bart Tritsmans en Nina Serulus van het VAI maar ook van architectenbureau Eagles of Architecture voor de spot-on scenografie en de fantastische beelden van fotograaf Filip Dujardin die een hedendaagse impressie geven van het oeuvre van Stynen.

 

De tentoonstelling loopt nog tot 20 januari 2019 in Kunstencentrum deSingel. Meer info vind je hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *