Voor mij zijn de mooiste architectuur- en interieurprojecten de projecten die erin slagen om een stukje architectuurgeschiedenis op een naadloze manier te verweven met modern design en daarmee een harmonieus geheel te creëren. Af en toe kom ik zo’n projecten tegen, op instagram, architectuurwebsites of ergens in de echte wereld en dan word ik helemaal enthousiast van de combinatie van heden versus verleden, gevestigde waarden versus experiment en een dubbele portie stijl! Via Interieur & Erfgoed kunnen jullie ook mee genieten.

© Dezeen

Het brutalistische appartementencomplex ‘Cité Radieuse’ in Marseille werd gebouwd tussen 1947 en 1952 en was één van de machines à habiter ontworpen door Le Corbusier (de aandachtige lezer is het vermoedelijk niet ontgaan dat ik een grote fan ben van LC…). Er zijn 337 appartementen ondergebracht in het complex. De eigenaar van appartement nr 50 nodigt elk jaar een designer uit voor een make-over van het interieur van zijn woning. Zo zijn er al interessante samenwerkingen geweest met onder andere Ronan & Erwam Bouroullec en Konstantin Grcic. Dit jaar mocht het Franse architectenduo Normal Studio de inrichting verzorgen en wat een resultaat! Gedurfd, fris, robuust en een fantastische combinatie met de brutalistische stijl van la Cité Radieuse. Een aantal objecten die deel uitmaken van de inrichting zijn volledig of gedeeltelijk uit beton gemaakt, een favoriet materiaal van zowel de heren van Normal Studio als Le Corbusier.

De ontwerpers van Normal Studio spelen graag met het contrast tussen fragiele vormen en betonnen volumes en gebruiken graag beton omwille van de transformatie die het ondergaat van een vloeiende materie naar een heel solide en sterk materiaal. Het gebruik van beton was voor Le Corbusier van structureel belang: het was het basismateriaal voor vele gebouwen van  zijn hand, waaronder ook la Cité Radieuse. In het interieur van het appartement wordt beton op een ‘zachte’ manier verwerkt door het te gieten in mallen van papier of textiel, waardoor het een lichtere textuur krijgt.

Het fijne kleurenpalet en de vele sfeervolle verlichtingspunten maken het plaatje compleet.

 

© Dezeen

© AD Magazine FR – Morgane Le Gall

Bekijk ook de artikels over dit project op Dezeen en AD France.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *