Vanaf 26 mei begint de 16de editie van de architectuurbiënnale in Venetië, zoals steeds met een prachtig programma aan tentoonstellingen en installaties, dit jaar opgebouwd rond het thema ‘Freespace’. Ik bezocht Venetië al een aantal keer tijdens de biënnale en van alle gebouwen en tentoonstellingen die ik bezocht, is er één gebouw dat me sterk is bijgebleven: de voormalige showroom van Olivetti, ontworpen door de Italiaanse architect Carlo Scarpa (1906 –1978) in 1957-1958. Als je van plan bent om dit jaar naar Venetië te gaan voor de biënnale, mis dan zeker niet dit wonderlijke gebouw op het San Marcoplein. Het is een beetje weggestopt tussen de uitbundige toeristische trekpleisters van het plein maar zodra je binnen bent, openbaart de architectuur van Scarpa zich op een indrukwekkende manier. Carlo Scarpa heeft een klein oeuvre nagelaten, maar elk gebouw is met zoveel zorg ontworpen, dat ze stuk voor stuk een onuitwisbare indruk nalaten.

© Emilio Antonio Trevisiol via Flickr

© Xavier De Jaureguiberry

Het Italiaanse kantoormerk Olivetti gaf de Carlo Scarpa de opdracht om een showroom in te richten voor het merk op het iconische San Marcoplein in Venetië. Het bedrijf hechtte veel belang aan kwalitatief design, zowel in haar eigen producten als in het ontwerp voor de showroom.

Het gebouw is opgevat volgens de werkwijze die Scarpa erg typeert: als een delicate balans tussen moderniteit, klassieke referenties en vakmanschap. De structuur van het gebouw bestaat uit beton en is verder opgebouwd rond een verfijnd spel van licht en rijke materialen zoals natuursteen, mozaïek en brons. De invloed van de Japanse architectuur is nooit ver weg. De prachtige mozaïekvloeren in rood, blauw, geel en wit zorgen voor een kleurrijke toets. Vooral het fijne lijnenspel van de zwevende trappen en het contrast tussen het brute beton en de zachtere, warmere materialen zoals hout en brons zijn prachtige architecturale ingrepen. Scarpa creeërde een luxueus, tijdloos geheel dat anno 2018 nog evenveel resepct afdwingt.

© Emilio Antonio Trevisiol via Flickr

© Xavier De Jaureguiberry

Meer info en foto’s vind je hier, hier en hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *