Wanneer het gaat over 20ste eeuwse architectuur, is er geen andere architect die zo’n onuitwisbare indruk heeft nagelaten dan Le Corbusier (1887-1965). Meer nog dan de architectuurtheorieën die hij ontwikkelde en de ontwerpen die hij realiseerde, ben ik geïntrigeerd door zijn kleurgebruik. Die polychrome afwerking van zijn architectuur was steeds een bepalend element voor de sfeer van zijn gebouwen. Voor Le Corbusier was kleur intrinsiek verbonden aan de architectuur. Hij stelde in 1931 een weloverwogen kleurenpalet samen, gebaseerd op mediterrane tinten en gebruikte dat in zijn ontwerpen. In 1959 voegde hij nog 20 kleuren toe in fellere tinten.

Bron: Dezeen
Maison La Roche, 1923-1925. © Dezeen
Weissenhofsiedlung, 1927. © ArchDaily

In België is er één gebouw van de hand van Le Corbusier: woning Guiette in Antwerpen, gebouwd in 1926. Voor dit ontwerp paste Le Corbusier zijn theorieën over kleurgebruik toe op het interieur: de interieurafwerking bestaat er uit een mooi gebalanceerd samenspel van kleuren die refereren naar de natuur. Het kleurgebruik stemt overeen met de theorieën over kleuren die Le Corbusier later zou publiceren. Deze prachtige woning is sinds 2016 erkend als UNESCO Werelderfgoed en dat is heel terecht als je het mij vraagt!

Het huis Guiette vandaag. © Provincie Antwerpen

Het huis werd gebouwd voor de Belgische kunstenaar en kunstcriticus René Guiette, nadat deze kennismaakte met het werk van Le Corbusier op de legendarische Parijse beurs ‘Exposition des Arts Décoratifs’ in 1925.

Het eerste ontwerp van de woining door Le Corbusier, 1926. © Fondation Le Corbusier, Parijs

 

De maquette van de woning © hoolawhoop

Maquette ca. 1987, Georges Baines © Provincie Antwerpen

In het ontwerp voor de woning van Guiette komen de vijf punten van een nieuwe architectuur volgens Le Corbusier grotendeels aan bod: het dakterras, het vrije plan, de vrije gevel en het panoramaraam. Het was echter niet zo eenvoudig om een dergelijk vooruitstrevend ontwerp vergund te krijgen bij de stedenbouwkundige dienst van de stad Antwerpen. Door toedoen van Stadsarchitect Emiel Van Averbeke (1876-1946) werd de bouwaanvraag goedgekeurd en kon Le Corbusier zijn visie omzetten in een concreet gebouw. Enkele jaren later werd de bekende Villa Savoye gebouwd: er zijn onmiskenbare parallellen te trekken tussen deze villa en woning Guiette.

De voorgevel van huis Guiette. © Mimoa 
De achtergevel © Dezeen
De woonkamer met karakteristiek kleurgebruik en stalen ramen. © Dezeen
Mediterraanse kleuren in de hal. © Provincie Antwerpen
© Provincie Antwerpen
© Provincie Antwerpen
© hoolawhoop

Fun fact: hoewel de woning voor René Guiette ontworpen werd in de periode van de ‘witte villa’s’ zoals Villa Savoye, Villa Cook of de Weissenhof-Siedlung huizen, was het exterieur van het huis niet wit maar afgewerkt met een donkergrijze ‘ton gris éléphant’ bezetting.

De originele exterieurafwerking in 1926. © Provincie Antwerpen

De woning is jammer genoeg niet publiek toegankelijk, maar verschillende woningen uit dezelfde periode van Le Corbusier zijn wel te bezoeken: Villa Savoye in Poissy en Maison La Roche in Parijs, Frankrijk en Weissenhof Museum in Stuttgart, Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *