Léon Stynen (1899-1990) was een Belgisch modernistisch architect die gerekend kan worden tot één van de meest toonaangevende architecten binnen de Belgische 20ste eeuwse architectuur. Dit jaar wordt Léon Stynen en zijn oeuvre in de kijker geplaatst met het ‘Stynenjaar’: het Architectuurarchief Vlaanderen heeft heel wat activiteiten gepland in 2018 om zijn werk onder de aandacht te brengen. ‘Stynen 2018’ is georganiseerd in partnerschap met deSingel, de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen. Ik ben een grote fan van Léon Stynen en toon je hier met plezier een aantal van zijn meest opmerkelijke realisaties!

Zowel als ontwerper, docent en stedenbouwkundige was het werk van Léon Stynen bepalend voor de ontwikkeling van de Belgische architectuur vanaf de jaren ’20 tot en met de jaren ’70. Zijn architecturaal oeuvre omvat een grote verscheidenheid aan gebouwen: hij ontwierp woonhuizen, maar ook kantoorgebouwen, casino’s, conservatoria en zelfs kerken. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België werden door hem ontworpen, zoals het BP kantoorgebouw in Antwerpen.

Het naoorlogs modernisme van de BP-building, 1961-1963, © Kris Vandevorst

Léon Stynen ontwierp voor zichzelf een woning met atelier in de Camille Huysmanslaan in Antwerpen in 1932-1933. Recent werd deze woning gerenoveerd en het resultaat mag er zijn!

Eigen woning 1932-1933, © Diane Hendrikx
Keuken, eigen woning 1932-1933, © Diane Hendrikx
Zithoek, eigen woning 1932-1933, © Diane Hendrikx
Eetkamer, eigen woning 1932-1933, © Diane Hendrikx

Naast architect met een indrukwekkend oeuvre is hij ook directeur geweest van de architectuurafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en daarna van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (La Cambre). Op die manier bepaalde hij mee de opleiding van een nieuwe generatie architecten.

Over Léon Stynen en zijn ontwerpen kan je boeken schrijven, maar ik hou het wat beknopt en daarom toon ik jullie hier een aantal van zijn gebouwen waar ik persoonlijk van onder de indruk ben. Als je meer wil weten over de geplande activiteiten voor het Stynenjaar, kan je kijken op de website van Architectuurarchief Vlaanderen. Het startschot van het Stynenjaar werd gegeven met een internationaal congres ‘Architecture and Professionalism. New approaches to the work of Léon Stynen’ in december 2017. Er volgt nog een tentoonstelling en een boek (najaar 2018), een wandelkaart (i.s.m. Stad Antwerpen) en ruime aandacht tijdens Open Monumentendag 2018 en op Erfgoeddag (22 april 2018).

Centrale locatie van het programma van het Stynenjaar is bovendien deSingel, een van de belangrijkste late realisaties van de architect.

 

Residentie Elsdonck

Dit appartementsgebouw is een vroeg ontwerp van Stynen en dateert uit de jaren ’30. De jonge Stynen was onder de indruk van avant-garde architectuur van o.a. Le Corbusier en Robert Mallet – Stevens en deze invloed komt duidelijk naar voor in zijn ontwerpen. Zijn fascinatie voor de nieuwe esthetiek van het internationale modernisme en zijn visie op architectuurtheorie komen samen in het ontwerp voor Residentie Elsdonck. Hij ontwierp dit wooncomplex in een gestroomlijnde vormgeving en met veel aandacht voor een aangename manier van wonen. De buitenkant oogt heel strak door de ruwe materialen zoals gele baksteen, beton en metaal maar ook organisch door de ronde vormen. Het is een prachtig gebouw waar ik telkens van opkijk als ik er passeer.

de Singel

Dit gebouw komt uit een heel ander tijdperk en wordt beschouwd als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van Stynen: concertgebouw en conservatorium ‘de Singel’ werd ontworpen door Léon Stynen en Paul De Meyer in 1963. In 1980 ontwierpen ze een uitbreiding en in de jaren ‘00 kwam daar nog een uitbreiding bij door Stéphane Beel Architecten. Het gebouw is heel rechttoe rechttaan, met beton en staal in de hoofdrol, maar door de fijne verhoudingen, speelse details zoals de ronde raamopeningen en de niveauverschillen tussen de verdiepingen, creërde Stynen een bijzonder geheel.

de Singel, © Robbie De Puydt

© Bibliotheek Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen
© Bibliotheek Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen

 

Portret Léon Stynen, 1963 © Filip Tas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *