‘La Muralla Roja’ is een appartementencomplex aan de Spaanse badplaats Calpe, ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill (1939). In December was ik op vakantie in de buurt van Calpe en ik kon natuurlijk de kans niet laten liggen om dit tot de verbeelding sprekend ontwerp te gaan bekijken! Het complex werd gebouwd in het begin van de jaren ’70 en bestaat uit een kleurrijke labyrinth-achtige structuur met niveauverschillen in geometrische vormen waardoor het uitzicht iets weg heeft van een Mediterraans fort. De ligging is magnifiek: aan een klif met uitzicht op de Middelandse zee. De inspiratie van zijn ontwerp haalde Ricardo Bofill bij de Arabisch-Mediterraanse architectuur in het noorden van Afrika. Invloeden van de Marokkaanse citadelstructuren van de ‘Kasbah’ en de Afrikaanse adobetorens komen allemaal terug in dit op het eerste zicht heel modernistische ontwerp. Met traditionele architectuur als inspiratiebron slaagde Bofill erin om een minimalistisch en modern gebouw te ontwerpen van een ongelofelijke fijngevoeligheid en met veel gevoel voor verhoudingen. De geometrie en het strakke kleurgebruik refereren dan weer naar het constructivisme. Het gebruik van de kleuren rood en blauw en alle tinten daartussenin zorgen voor een uitgesproken sfeer. Een verbluffend gebouw! Foto’s © Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, ArchDaily, Emma Schiltz

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *