De ontwerpen van de Russische architect Nachman Kaplansky zijn echte modernistische pareltjes. Al een tijdje ben ik gefascineerd door deze mysterieuze architect. Kaplansky ontwierp volledige woonconcepten in een pure modernistische stijl, helemaal in de geest van de Bauhaus beweging: een woning als geheel waarbij architectuur en interieur in elkaar overvloeien en waar elk element op elkaar afgestemd is. Wat is er nu juist zo fascinerend aan Kaplansky’s ontwerpen? De kracht van de simpele lijn typeert zijn architectuur op een heel nadrukkelijke manier. Zijn ontwerpen gaan naar de essentie van vorm, kleur en textuur en zoeken naar een functionele logica in de indeling van de ruimte. Tegelijk spreekt er een grote poëzie uit zijn ontwerpen.

Kaplansky tekende een aantal panden in Antwerpen, waarvan ik er eentje kon bezoeken: een appartementencomplex in De Merodelei waar Kaplansky de laatste jaren van zijn verblijf in Antwerpen zelf woonde. Het gelijkvloerse appartement dat ik bezocht, was zijn eigen woonst. Niet alle oorspronkelijke interieurelementen uit de jaren ’30 zijn bewaard gebleven maar de modernistische sfeer is nog steeds aanwezig in een aantal details. De recent in eer herstelde Villa Kaplansky door B-Architecten is dan weer een prachtig renovatieproject die de woning naar de 21ste eeuw brengt met respect voor de authentieke architectuur. Bekijk de foto’s en zwijmel bij zoveel stijl… Naast privé-woningen – zoals de woning Swart uit 1933 aan de Belgiëlei, en de woning Henri Couturier uit 1938 aan de Sorbenlaan – ontwierp Kaplansky ook heel wat appartementsgebouwen waaronder de “Résidence Prince Albert” uit 1936 aan het Prins Albertpark. Wie vaak langs het park passeert, zal de schattige cirkelvormige balkons in een verder rechttoe-rechtaan gebouw zeker opgevallen zijn. In 1937 werkte Kaplansky aan een appartementsgebouw aan de De Merodelei in Berchem. Het complex heeft 10 appartementen, conciërgewoning en de eigen woonst van Kaplansky. Het uitbreken van WWII maakte een einde aan zijn verblijf in dit gebouw en ook aan zijn carrière in Antwerpen: omwille van zijn joodse achtergrond vluchtte hij samen met zijn vrouw naar Palestina.Nog een wondermooie renovatie van een woning door Kaplansky in Deurne kan je hier vinden. Meer info over de architect en andere gebouwen vind je hier. © Foto’s: Jeroen Verrecht, Frederic Vercruysse, Felixarchief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *